VHS i Klasyki gatunku forum.

Forum poświęcone filmom, telewizji i pochodnym.

#1 2013-04-21 20:07:55

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

Filmy z Van Damme.

Van Damme to jeden z moich ulubionych aktorów i bardzo podobają mi się starsze filmy z nim. Teraz niestety się spalił... . Aktor szczególnie popularny był w erze video i wtedy filmy z nim chodziły jak świeże bułeczki. Furorę robiło np. "Nowhere to run". Teraz niestety spalił się i gra w takich knotach jak "Strażnik Granicy".  Ostatnio odświeżyłem sobie parę filmów z Van Damme i zobaczyłem parę tych, których wcześniej nie widziałem. "Bloodsport" i "Kickboxer" to chyba dwa najlepsze filmy z nim - klasyka kina kopanego, świetne walki i sceny treningów. Van Damme po prostu wymiata. "Cyborg" - mroczne, brutalne  postapokaliptyczne SF ze kilkoma niesamowitymi scenami. Dynamiczny w film w którym nie brakuje krwi i walk. Co prawda to nie "Mad Max" ale też robi wrażenie i można się dobrze bawić. Ładne są zdjęcia w zniszczonych miastach i wyludnionych terenach. Piękna jest także muzyka i Van Damme nieźle gra. W pamięć zapada scena "ukrzyżowania" i końcowa walka. "TimeCop" - też mroczny, brutalny, futurystyczny film. Podobała mi się postać Jean Clauda i jej historia. Mamy parę ładnych walk i ciekawe sytuacje z czasem. Finał w domu Walkera to najlepszy moment filmu, znakomicie wyreżyserowany, podchwytliwy. "Legionista" - konkretny film przygodowy, Van Damme nie walczy, ale strzela i też nieźle mu idzie. Fajne kino i można oglądać wiele razy. "Uniwersalny Żołnierz: Powrót" - zgrabny akcyjniak ze świetnymi walkami i dynamiką, spora dawka jajcarskiego humoru i świetna końcowa walka. W moim odczuciu lepszy niż oryginał, który przynudzał. "Double Impact" - sztampowe, naciągane kino akcji z paroma ładnymi scenami walk i ciekawymi ujęciami z bliźniakami. "Quest" - luźne remake "Bloodsport", fajne walki, niezła historia i wszystko OK, ale trochę przewidywalne. "Nowhere tu run" - Chyba najambitniejszy film z Van Damme - niezła historia, rola i wszystko jest godne uwagi."Sudden Death" - Dobry film, nieco podobny do "Die Hard" - jedna z najlepszych ról, ciekawe eliminowanie wrogów i wszystko ładnie pokazane.  Mam zamiar jeszcze przypomnieć sobie parę tytułów, a narazie tyle"

Krwawy sport - 7/10
Kickboxer - 8/10
Cyborg - 6/10
Strażnik Czasu - 6/10
Podwójne uderzenie - 6/10
Nagła Śmierć - 7/10
Uciec, ale dokąd? - 8/10
Legionista - 6/10
Uniwersalny Żołnierz: Powrót - 6/10

Stopka forum

RSS