VHS i Klasyki gatunku forum.

Forum poświęcone filmom, telewizji i pochodnym.

#1 2013-06-25 09:05:05

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

Terminator

Jedynka to mroczne, oszczędne SF, które jest przyjemne dla oka i szybko się ogląda. Obok "Rambo: First Blood" jeden z najlepszych filmów. Ta elektroniczna muzyka, ciemnie lokacje i aura tajemniczości bardzo działają. No i Schwarzenegger i w jednej z lepszych ról. Efekty specjalne są klimatyczne - nieco archaiczne i oszczędne. To kolejny plus. Terminator 2 też jest nawet dobry, ale nie ma mowy o mrocznym klimacie, a film czasem jest za bardzo sielankowy. Jest kilka przestoi i w wielu miejscach na efekciarstwo postawiono. Muzyka i aktorstwo mogą być, chociaż Schwarzenegger już bez tego błysku w oku. Trójka ro porażka - głupi film z dennymi postaciami, dialogami, beznadziejnym humorem i słabą akcją. A szarpanina Terminatorów to jakiś żart... Film dla gimbusów. Terminator Salavation - już lepiej. Dalej są głupoty w scenariuszu, brak mocniejszych momentów itd, ale efekty specjalne są dobre, akcja jest płynna i ogląda się z ciekawością. Było też parę fajnych pomysłów na nowe maszyny. Cześć pierwszą mam na DVD i dwa nagrania z telewizji - z TVP i TCM, a dwójkę tylko na DVD.

#2 2013-06-26 05:58:43

MAL-FILM

Użytkownik

Punktów :   

Re: Terminator

O Terminatorze można napisać bardzo dużo. Jestem wielkim fanem tego cyklu, więc znam wszystkie części na pamięć, jak również fakty i mity powstawania tych filmów na planie.
Ale z jednym się zgodzę, trzecia część jest kiepska pod wszystkimi względami. Oczywiście są momenty w "Buncie Maszyn", które mi się podobają ale tylko momenty.
"Salvation", to jest zupełnie inny film, inny terminator, inny styl, więc nie można go porównywać do poprzednich odsłon. Podobał mi się ten film ale jedno co mnie w nim denerwowało to to, że za dużo było odnośników do pierwszej części.
Jedynka i dwójka to klasyki, a te klasyki można oglądać w nieskończoność, bowiem są wyreżyserowane po mistrzowsku. Wątpię aby jakiś reżyser mógł dorównać poziomem Cameron-owi ale mimo wszystko mam nadzieję, że następna część o cyborgach z przyszłości zostanie zrealizowana na tyle dobrze, żeby choć w połowie przybliżyć się kunsztem i wyrafinowaniem do swoich dwóch pierwszych części, a przyćmić to co zostało zepsute w buncie maszyn i ocaleniu.

#3 2013-06-26 10:40:32

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

Raczej wątpie, żeby w tym temacie powstało coś godnego... A Salavation może być - zawsze mogli zrobić kolejny "Bunt Maszyn". Według mnie już powinni zamknąć ten temat, bo jedynie mogą zniszczyć serię.

#4 2013-06-27 09:19:21

MAL-FILM

Użytkownik

Punktów :   

Temat z Terminatorem zostanie zamknięty w szóstej części, dlatego myślę, że piątka powinna pokazać klasę nawet z tego względu, że fani T. z całego świata naciskają producentów o wyprodukowanie dobrego kina. Po niezbyt udanych dwóch ostatnich częściach, nadszedł czas na mroczne i poważne przedstawienie tej historii.

#5 2013-06-27 20:01:38

hapol

Użytkownik

Punktów :   

Poczekamy, zobaczymy, skoro powstaje piąta część "Piratów..." choć miała to być tylko trylogia, to i tu się nie zdziwię...

#6 2013-06-28 09:41:30

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

O tych "Piratach" to ja już nawet słyszeć nie chcę.... Tak już obrzydł mi ten temat.

#7 2013-06-30 09:00:50

hapol

Użytkownik

Punktów :   

Osttsanio na filmwebie pojawiła się informacja o T5, poza tym w tej samej krótkiej notce pojawiły się tytuły zapowiadane na 2015 rok... to będzie mocarny rok dla kina!!

oto link: http://www.filmweb.pl/news/%22Terminato … 4%99-96917

#8 2013-11-11 14:17:57

Stoki

Użytkownik

Punktów :   

słaby ten news . Osobiście chciałbym więcej zobaczyć tego syfu i walki o przetrwanie , który krótko widzieliśmy w T1 we wspomnieniach Kyle'a . Pokazanie może nie samej akcji wysłania Terminatorów i Kyle'a w przeszłość ,ale całej jej otoczki . Mozna z tego zrobic mocarne kino "thriller sf 18+" , trzeba tylko chcieć

#9 2013-11-17 22:46:49

Gieferg

Nowy użytkownik

Punktów :   

Film dla gimbusów

Srsly?

Nie dało się napisać "mnie się nie podobał", tylko zaraz film dla gimbusów? (nawiasem mówiąc o niebo lepszy od Salvation, ale co tam). Ty sam zdaje się w gimnazjum nie byłeś tak dawno temu (albo dalej jesteś?), zdaje się też, że masz na forum conajmniej kilku użytkowników w takim wieku i dowalasz takim ewidentnie obraźliwym, wobec nich określeniem?

Wiesz mógłbym napisać parę słów o samych filmach, o znanych mi wersjach, wydaniach VHS itd. itp. ale, cóż, na "film dla gimbusów" mogę odpisać tylko niezbyt ładnie więc lepiej nie będę pisał już nic.

Ostatnio edytowany przez Gieferg (2013-11-17 22:52:49)

#10 2014-01-14 18:05:17

Stoki

Użytkownik

Punktów :   

naszła mnie pewna głupia myśl - czy ktoś wpadnie na pomysł zrobienia "nowej" wersji Terminatora 1 tak samo jak to było ze starymi częściami Star Wars ? Wiecie o co kaman , endoszkielet zrobiony komputerowo itp , żeby film wyglądał bardziej świeżo . Remake z innymi aktorami to bym nie zdzierżył ,ale odświeżoną wersję jak najbardziej

#11 2014-02-25 13:43:06

MAL-FILM

Użytkownik

Punktów :   

Jak prawa autorskie wrócą do Camerona za parę lat, to nigdy nie doczekamy się kolejnych części. James zagrzebie temat i nie pozwoli na reameakowanie terminatorów ani na dalsze kontynuacje tego filmu. Przynajmniej tak dał do zrozumienia.

Stopka forum

RSS