VHS i Klasyki gatunku forum.

Forum poświęcone filmom, telewizji i pochodnym.

#1 2013-06-15 05:52:36

Marcioss

Administrator

Punktów :   

Co z tym kinem?

Zauważyłem pewną smutną rzecz, otóż do naszego kraju nie trafia 80% światowej kinematografii! W ciągu ostatniego roku w naszych kinach premiery miały tylko filmy made in USA i kilka tytułów Europejskich. A co z resztą? Od ładnych paru lat nie ma u nas kina Azjatyckiego, Afrykańskie i Południowo Amerykańskie jest praktycznie nieobecne?
Czemu tak jest?
Kino nie amerykańskie się nie sprzeda? Jakoś Azjatyckie filmy odnoszą sukces w wielu krajach Europejskich i często trzymają dużo wyższy poziom niż zachodni CGI kicz.
Ostatnio zawiodłem się na naszych dystrybutorach gdyż nie sprowadzili do Polski Zbroi Boga 3, co prawda film nie ma zbyt dobrej opinii jednak bez przesady wątpię by był gorszy Die Hard 5-które były u nas grane.
Dla porównania na IMDb "Chinese Zodiac" ma ocenę 6,1 a "Die Hard 5" 5,4.
To tylko jeden z przykładów.

Jeszcze w latach 90-tych filmy nie amerykańskie były w naszych kinach powszechne, co doprowadziło do tej zmiany? I czy da się jeszcze to odwrócić?

#2 2013-06-16 05:28:00

MAL-FILM

Użytkownik

Punktów :   

Re: Co z tym kinem?

Definicja tego fenomenu jest prosta. Chodzi o pieniądze. Dystrybutorzy w polsce wolą nie ryzykować i kupują filmy, które przyniosą jak największe zyski, a najlepiej sprzedają się filmy z zachodnim CGI, jak słusznie zauważyłeś. Więc tutaj sztuka musi ustąpić przed biznesem bo liczy się jedynie pieniądz. Na ten przykład mogę przedstawić sytuację z filmem, The Last Stand. Premiera tego filmu miała się odbyć w naszym kraju 1 marca, miał to być wielki powrót Arniego do przemysłu filmowego ale w ostatniej chwili, Monolith Films wycofał premierę z polskich kin i na to miejsce wrzucił jakiś miłosny syf.
Pół roku czekałem na ten film aby go obejrzeć w kinie.....i dupa. Musiałem się obejść smakiem. W całej europie grali go na dużym ekranie, a w polsce nie.
Mogę sobie jedynie kupić DVD lub BR z tym filmem.

#3 2013-06-17 04:37:30

Goro Gondo

Administrator

23746372
Punktów :   

Re: Co z tym kinem?

No ja też czekałem na ten film jak nie wiem, a tu takie świństwo . Ale ogólnie Monolith ssie.

Stopka forum

RSS